Poletne šole

Poletne šole

Izven univerzitetnih, mestnih središč primanjkuje kakovostnih počitniških aktivnosti, ki bi krepile kompetence mladih in jih navduševale za STE(A)M področja. Fakultete javnih univerz tovrstne aktivnosti izvajajo že vrsto let, za njih je zelo veliko zanimanja s strani dijakov in učencev (npr. Šola robotike in elektrotehnike na EF UL, Šola strojništva na FS UL,…). V okviru analize smo pregledali dobre prakse in se povezali z organizatorji teh vsebin, z namenom pridobiti informacije o načinu izvedbe in o tem kakšne vsebine ponujajo drugi ponudnki (bpr. Zavod za tehniško kulturo Slovenije). Nato je vsak od partnerjev pripravili dve vsebini za poletne šole. Vsebine so pripravljene modularno, tako da smo lahko fleksibilni pri izvedbi poletnih šol. Module lahko izvajamo samostojno (poglobljeno tematsko področje) ali v kombinaciji z vsebinami partnerskih organizacij.

Monday, June 3, 2024

 

Te zanimajo modeliranje, 3D skeniranje in 3D tisk?   

Si želiš spoznati zakonitosti na področju modeliranja in izdelave modelov lahkih letal? 

Želiš sodelovati pri izdelavi modela letala in se naučiti, kako iz modela s 3D tiskom izdelati prototip, ki bo dejansko letel? 

Letos poleti lahko tudi ti raziskuješ na kakšen način v računalniškem okolju zasnovati model letala in se preizkusiš, kako daleč bo tvoj model poletel. Pri tem boš obogatil/a znanje o naprednih načinih snovanja izdelkov, kot sta računalniško modeliranje in izdelava prototipnih modelov letal iz polimernih materialov s tehnologijo 3D tiska. 

Rezultat tvojega ustvarjanja bo 3D natisnjen prototip modela letala, ki ga bo vsak udeleženec ali udeleženka (oziroma skupine po 3) na koncu preizkusil v organiziranem tekmovanju.   

Wednesday, September 27, 2023

Od 13. do 19. avgusta 2023 je na kmetiji Lešnik nad Slovenj Gradcem potekala Poletna šola astronomije GoChile. Poletna šola, ki jo je organizirala Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici skupaj z Fakulteto za tehnologijo polimerov in Fakulteto za varstvo okolja iz Velenja, je financirana v okviru projekta »Promocija študija s STE(A)M področij za poklice prihodnosti«, ki ga financira Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Pri organizaciji in izvedbi je sodelujel tudi Zavod Cosmolab.

Monday, September 18, 2023

Od 27. do 30. avgusta 2023 je na Fakulteti za tehnologijo polimerov potekala poletna šola Modeliranje in izdelave modelov lahkih letal s tehnologijo 3D tiska. Poletna šola je bila brezplačna in namenjena dijakinjam in dijakom starim od 14 do 18 let. Poletne šole se je udeležilo 11 udeležencev in 1 udeleženka. Prihajali so iz celotne Slovenije. Večina jih je prvič obiskala Slovenj Gradec in fakulteto. Novost letošnje poletne šole pa je bila ta, da so mladi v času poletne šole bivali v bližnjem Hostlu Slovenj Gradec, kar pa je ponujalo tudi več časa za druženje ob večernih organiziranih timskih, športnih igrah in igrah zaupanja. Dijake in dijakinje so skozi projekte vodili mentorji, zaposleni na Fakulteti za tehnologijo polimerov in zunanji predavatelji, predstavniki partnerskih podjetij fakultete. Po nedeljskem spoznavanju, kjer je bil največji izziv zapomniti si imena in hobije udeležencev, so dijaki pričeli z vsebinskim delom.

Tuesday, June 13, 2023

Te zanima modeliranje in 3D tisk?

Si želiš spoznati zakonitosti na področju modeliranja in izdelave modelov lahkih letal s pomočjo tehnologij 3D tiska?

Letos poleti lahko tudi ti raziskuješ na kakšen način v računalniškem okolju zasnovati model letala in se preizkusiš kako daleč bo tvoj model poletel. Pri tem boš obogatil znanje o naprednih načinih snovanja izdelkov, kot so računalniško modeliranje in izdelava prototipnih modelov letal iz polimernih materialov.

Monday, June 5, 2023

Vabimo vas na poletno šolo na temo 𝐅𝐥𝐮𝐢𝐝𝐭𝐫𝐨𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐳𝐚 𝐈𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐨 𝟒.𝟎, ki bo potekala med 23. in 25. avgustom 2023 na Srednji tehnični šoli Šolskega centra v Kranju.


Poletna šola je namenjena dijakom in dijakinjam starim med 14 in 18 let, ki jih zanima področje industrijskih krmilnih sistemov zasnovanih na konceptu Fluidtronike v kontekstu. Med tridnevnim programom boste imeli priložnost pridobiti znanja in spretnosti na tem področju ter se poglobiti v različne vidike inovativnih krmilnih in informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Tuesday, May 30, 2023

Tudi v letošnjem študijskem letu na Univerzi v Novem mestu Fakulteti za strojništvo organiziramo poletno šolo Računalniško podprtega inženiringa – CAE.
Poletna šola je namenjena vsem, ki bi želeli spoznati področje CAE. S poletno šolo želimo promovirati poklice s področja STEAM (science, technology, engineering, art and math) in vzbuditi zanimanje za Računalniško podprt inženiring.

Z udeležbo na poletni šoli boste spoznali:

  • Kako pripraviti 3D model.
  • Kako pripraviti numerične mreže.
  • Kako simulirati fizikalni model po metodi končnih elementov.

Kdaj? Poletna šola CAE bo potekala v torek 27. 6. 2023 in sredo 28. 6. 2023, od 9.00 do 13.00 ure.

Kje? Univerza v Novem mestu Fakulteta za strojništvo, Na Loko 2, 8000 Novo mesto.

Vse zainteresirane vabimo k prijavi preko elektronske pošte: sola.cae@fs-unm.si

Prijave so možne do 23. 6. 2023 do 12. ure. Število mest je omejeno.

Tuesday, September 13, 2022

Lego robotika in elektronska vezja, Raziskujemo vesolje, 3D skeniranje in 3D tisk ter Skrivnostni svet polimerov so teme za 4 poletne šole, ki smo jih tudi letos v Slovenj Gradcu organizirali na Fakulteti za tehnologijo polimerov z namenom spodbujanja mladih za kakovostno preživljanje prostega časa, razvoj kreativnosti, spoznavanje poklicev prihodnosti in spodbujanje zanimanje za t.i. STE(A)M  oziroma naravoslovno-tehnična področja.

Tuesday, September 13, 2022

Tudi letos bomo na FTPO poskrbeli za zanimive aktivnosti s kar 4 poletnimi šolami, za mlade v starostnem obdobju od 9 – 18 let. Dve poletni šoli organiziramo s pomočjo Mestne občine Slovenj Gradec, drugi dve pa v okviru projekta STE(A)M (Promocija študija s STE(A)M področij za poklice prihodnosti s kakovostnimi aktivnostmi in vsebinami za mlade izven javnih univerzitetnih središč).

Upamo, da bomo za poklice prihodnosti navdušili čimveč mladih nadobudnih kreativcev ter bodočih inženirjev in jim tako ponovno omogočili kvalitetno preživljanje počitnic.

Prijave se bodo odprle 15. junija 2022 do zapolnitve mest (pred tem prijava ne bo aktivna).